Versenyszabályzat

szabaly

 

 

I. Alapvető szabályok:

 1. A versenyeken csak az oldalon regisztrált tagok vehetnek részt.

 2. A nem regisztrált, mégis résztvevő versenyzők nem szerepelnek az eredménylistán!

 3. Tilos a PSN accountok megosztása a versenyzők között! Mindenki csak és kizárólag a tulajdonában lévő 1db accounttal nevezhet és indulhat el az adott futamokon vagy kvalifikációban.

 4. Versenyhez csatlakozni úgy tudsz, ha a kiírásban szereplő Host szerepel a PSN barátlistádon.

 5. Mindig alaposan tanulmányozd át a kiírást! Felkészülten érkezz a versenyre!

 6. A versenynek mindig nevet kell adni, hogy azonosítani lehessen. Ez a név lesz később a szoba neve is.

 7. Az adott verseny után a dobogós helyezetteknek 24 órán belül kötelező az interjúadás a fórumban erre kijelölt topicban. Elmaradása esetén a szerzett pontok fele kerül jóváírásra.

 8. Kultúra: Légy kulturált. Került az obszcén szavak direktben történő megjelenítését.

 9. Tisztelet: Minden hozzászólásodnál légy tekintettel a másikra, különösen ellenvéleménynél.

 

Fontos, hogy a korrekt versenyzést tartsátok mindig szem előtt, ne rontsuk el más élményét! Ezekhez a következő alapvető szabályok szükségesek:

 

 • Ne lökj ki senkit szándékosan a pályáról. Amennyiben véletlenül kilökted és Ő ezzel pozíciót vesztett, engedd vissza magad elé!

 • Mindenkor a belső íven (kanyarban) haladó előnyt élvez. Abban az esetben, ha a külső íven haladó fél autóhosszal vezet a belső íven lévőnek is lassítania kell.

 • Hosszú egyenesekben célszerű előreengedni a szélárnyékból jövőt (egy irányváltoztatás engedélyezett), hiszen úgyis gyorsabb, és így elkerülhető az esetleges baleset.

 • Abban az esetben, ha kicsúszol, úgy gyere vissza a pályára, hogy a másikat ne akadályozd a versenyben, és ne rontsd a pozícióját. Menetiránnyal szembeni haladás nincs!

 • A PIT-ből mindig úgy kell a pályára felhajtani, hogy ne akadályozzuk a másik versenyzőt! Ebben az esetben a fehér vonal a meghatározó, ami minden pályán megtalálható.

 • Minden esetben TILOS a pályát levágni! Két keréknek mindig a pályán kell lennie! Durva levágásokért pontbüntetés jár!

 • Adott versenyeken a Hostnak joga van arra, hogy a be nem nevezett versenyzőket kitiltsa a szobából.

 • Nem jár pont annak a versenyzőnek, (még akkor sem, ha a futam végén utolsó helyezettként egyébként pontszerző helyen állna) aki a versenyből valamilyen okból kiállt, félreállt (telefont kap vagy kábelkicsúszás történt, vagy elment a kedve, vagy ideges lett, vagy nem jó beállítása van stb stb.) azaz egyértelműen nem folytatja a versenyt, de a szobából nem lépett ki. 

 

Ezekre figyelj online szobában időmérésen, Free Run-on:

 

 • Próbáld minimálisra csökkenteni a chatfal használatát, illetve a voichechat-et (hacsak a kiírásban másképp nem szerepel).

 • Időmérés alatt figyelj a többiekre! Ha nem vagy "gyors körön" állj félre a mögötted érkező elől, ne akadályozd!

 • Időmérő alatt kerüld a versenyhelyzeteket!

 • Ne parkolj a pályán, ha chatfalra írsz, állj félre!

 • Versenyt csak a Host indíthat!

 

Ezekre figyelj online szobában versenyen:

 

 • Kerüld az ütközést!

 • A pályát ne hagyd el előnyszerzés céljából! Ne vágj le, ne szélesíts! A pálya határát a felfestés, illetve a rázókövek jelzik.

 • Ne feledd: a verseny nem az első kanyarban dől el! Fokozottan figyelj a rajt utáni szituációkra, figyeld az előtted haladó féklámpáját!

 • Előzz tisztán! Előzésbe csak akkor menj bele, ha biztosnak gondolod azt, hogy a manőverrel a vetélytársat nem veszélyezteted, illetve nem kényszeríted a pálya elhagyására!

 • Figyelj hátrafelé! A mögötted érkező előtt ne cikázz, egy, határozott ívet használva manőverezz! Ha belső íven próbálkozik előzéssel, hagyj neki helyet! Ha külső íven próbálkozik szintén adj neki teret, ne lökd ki! Okosan taktikázva sokszor jobban jársz, ha elengeded - a következő egyenesben te tudod szélárnyékból támadni!

 • Ha bármilyen hibából adódóan elhagynád a pályát, figyelj arra, hogyan jössz vissza! A pályán kívül állítsd irányba az autót, figyelve az érkezőkre hajts vissza! Használd a tükröt, vagy a térképet!

 • Sérült autóval haladva ne akadályozd a mezőnyt! Ha a törés "Light" mértékű, félrehúzódva várd ki az autó megjavulását, ne az ideálís íven manőverezz! Ha a sérülés csak a boxban javítható, a többiek feltartása nélkül juss el a boxbejáratig!

 • Boxutcából kihajtáskor figyelj a nagy tempóval érkezőkre, semmilyen módon ne akadályozd a haladásukat!

 • Ha leköröznek, ne vívj a lekörözővel. Gyorsabb nálad, állj félre, hagyd menni! A kör visszavétele természetesen engedélyezett, de ügyelj arra, hogy sportszerűen járj el, és csakis akkor élj vele, ha tisztán tudod megoldani, és nem tartod föl a lekörözőt a továbbiakban.

 • Ha a versenyt föladod, állj félre olyan helyre, ahol a versenyben maradtakat nem zavarod! Ne lépj ki a szobából, amíg a verseny be nem fejeződik!

 • Disconnect esetén ha visszalépsz a szobába, ne használd a chatfalat és a voicechat-et (hacsak a kiírás másképp nem rendelkezik), amíg a verseny véget nem ér!

 

II. A lekörözés szabályai:

 

 1. A leköröző : Csak tiszta helyzetben, szabályos előzéssel hajtható végre a manőver! A lekörözöttet dudálással, lökdöséssel lassításra kényszeríteni, ívről leszorítani tilos!

 2. A lekörözött : Amennyiben a szituáció engedi, az ideális ívről lehúzódva, esetleg gáz elvétellel a manővert segíteni kell! Az előzés után, a szélárnyékot kihasználva visszaelőzni tilos! A lekörözőt három autónyi távolságon belülre megközelíteni tilos! ( kivéve ha hibázik, kicsúszik, ívről félre áll, egyértelműen lassít a leköröző )

 3. Kör visszavétele : Amennyiben a lekörözött egyértelműen gyorsabb (pl.: más gumitaktikából eredő jobb gumiállapot esetében) és a lekörözőt nem éppen a helyezésért folyó küzdelemben éri utol, azaz a leköröző versenyébe nem szól bele, jelenlegi pozícióját nem rontja, akkor a kör visszavétele megengedett.

 

Ebben az esetben a kört visszavevő versenyzőt a pálya nyomvonala illetve az adott szituációnak megfelelően az ideális ívről lehúzódva, esetleg gáz elvétellel segíteni kell!! Az előzés után, a szélárnyékot kihasználva azonnal visszaelőzni tilos!

Amennyiben a kört visszavevő versenyző a következő körök során mégis lassabb lenne, azaz a versenyben előrébb álló versenyző ismét megérkezik rá, és őt már egyértelműen csak fenntartja, akkor a versenyben hátrébb álló azaz ismét lekörözötté váló versenyzőre a 2. pontban leírtak vonatkoznak.

 

A sikán átvágásának szabályozása:

sikan

A szabály egy futamon belüli maximum 2 alkalommal való megsértése 20mp automatikus büntetést von maga után. Amennyiben a versenyző észleli a hibát 5mp-re ellenőrizhető módon köteles a gázelvételre.

 

Bajnoki pontrendszer:

1 helyezett 25.pont
2.helyezett 20.pont
3.helyezett 16.pont
4.helyezett 14.pont
5.helyezett 12.pont
6.helyezett 11.pont
7.Helyezett 10.pont
8.Helyezett 9.pont
9.Helyezett 8.pont
10.Helyezett 7.pont
11.Helyezett 6.pont
12.Helyezett 5.pont
13.Helyezett 4.pont
14.Helyezett 3.pont
15.Helyezett 2.pont
16.Helyezett 1.pont

 

A regisztrált tagok a fent soroltakat automatikusan tudomásul veszik, és elfogadják.

 

Üdvözlettel: Race Online Hungary tm

© RACE ONLINE HUNGARY. All Rights Reserved.